Banner

Az ínybetegségek fő okozói baktériumok folyamatosan tapadós, színtelen lepedéket képezve a fogakon. Bár sok más tényező is okozhat ínybetegséget, vagy befolyásolhatja lefolyását.

A legjobb kezelés a megelőzés, amire különösen nagy hangsúlyt fektetünk rendelőnkben.

 

Nem sebészeti kezelések


A parodontális egészséget a legkevésbé invazív és a legköltséghatékonyabb módon kell elérni. Gyakran megvalósítható nem-sebészeti ínykezeléssel, fogtisztítással ,a lepedék és fogkő eltávolításával a mély fogkörüli tasakokban a gyökérfelszínekről, és a foggyökér lecsiszolásával a baktérium toxinok eltávolítása végett. Ezt kiegészítő terápia követi esetfüggően, például mikróba ellenes szerek helyi alkalmazása .

 

Ínysebészet


Ha ínybetegséget diagnosztizáltak, parodontológusa javasolhatja az ínysebészetet. Ínysebészet akkor szükséges, ha a parodontológus megállapítja, hogy a fog körüli szövet nem egészséges, és nem-sebészeti úton nem lehet meggyógyítani.

 

Az alábbi négy fajta műtéti kezelés a leggyakoribb:

 

  • Tasak-csökkentési eljárások
  • Helyreállító eljárások
  • Korona hosszabbítás
  • Lágyszövet beültetése


Tasak csökkentés


A csontnak és az íny szöveteinek szorosan kell símulniuk egymáshoz. Parodontológiai betegség esetén a támszövet és a csont pusztul tasakot formálva a fog körül. Idővel ezek a tasakok mélyebbek lesznek, nagyobb életteret adva a baktériumoknak. Amint a baktériumok megtelepednek, szaporodnak, és az ínyszövet alá kerülnek. Ezek a mély tasakok még több baktériumot tudnak összegyűjteni további csont- és szövetvesztést eredményezve. Ha túl nagy a csontveszteség, a fogat ki kell húzni.
A parodontológus megméri a tasakok mélységét. A tasak redukciós eljárás akkor javasolt, ha a tasakok túl mélyek ahhoz, hogy a napi otthoni szájhigiénés vagy szakember által végzett rutin gondozással megtisztíthatók lennének.
Ezzel az eljárással parodontológusa visszahajtja az ínyszövetet, és eltávolítja a baktériumokat. Esetenként a károsodott csont szabálytalan felszínét lecsiszolják, hogy csökkentsék a felületet, ahol a baktériumok megbújhatnak. Ezáltal az ínyszövet jobban tapad az egészséges csonthoz.

Mik az előnyei ennek az eljárásnak?
A tasak csökkentése és a jelenlevő baktériumok eltávolítása fontos a kár megelőzése szempontjából, melyet a parodontológiai betegségek okoznak.A baktériumok eltávolítása azonban nem elég a betegség kiújulásának megelőzéséhez. A meg- kisebbített tasakok és a napi szájhigiénia valamint a szakember fenntartó gondozása együttesen növeli a természetes fogak megtartásának esélyét, és csökkenti a parodontológiai betegségek által okozott súlyos egészségügyi problémák kialakulását.


Helyreállítás

A csontnak és az íny szöveteinek szorosan kell símulniuk egymáshoz. Parodontológiai betegség esetén a támszövet és a csont pusztul tasakot formálva a fog körül. Ha túl nagy a csontveszteség, a fogat ki kell húzni.
Parodontológusa javasolhat helyreállító eljárást, ha a fogat támogató csont elpusztult. Ezek az eljárások részben megfordíthatják a kárt azáltal, hogy regenerálják az elveszett csontot és szövetet.
Ezzel az eljárással parodontológusa visszahajtja az ínyszövetet, és eltávolítja a baktériumokat. Membránok (filterek), csontbeültetés vagy szövet- serkentő fehérjék használhatók, hogy bátorítsák a szervezet saját természetes képességét a csont és szövet regenerálására.

Mik az előnyei ennek az eljárásnak?
A baktériumok eltávolítása és a csont és a szövetek helyreállítása segít a tasakok redukciójában és a parodontológiai betegség által okozott károk helyreállításában.
A napi szájhigiénia valamint a szakember fenntartó gondozása együttesen növeli a természetes fogak megtartásának esélyét, és csökkenti a parodontológia betegségek által okozott súlyos egészségügyi problémák kialakulását


korona hosszabbítási eljárás során az íny- és a csontszövetet újra formázzák, hogy a természetes fogból több látszódjon.

 

Lágyszövet beültetés
A parodontológiai eljárások célja, hogy megállítsák a további fogászati problémákat és az ínysorvadást, és/vagy az íny esztétikájának javítása.

A kilátszó foggyökerek az ínysorvadás eredményei. Talán Ön is szeretné, ha ezek nem látszanának, és fogai nem tűnnének túl hosszúnak. Talán nem is zavarja Önt ezeknek a területeknek a kinézete, de a kilátszó gyökerek érzékenyek meleg vagy hideg ételekre, italokra.
Az íny különböző okokból húzódhat vissza, például túl erős fogkefélés vagy fogágybetegség. A kezelés előtt parodontológusa segíthet Önnek tisztázni a kiváltó okokat. Ha ezeket megszűntetjük, lágyszövet beültetéssel javítják ki a hibát, és előzik meg a további sorvadást és csontvesztést.
Lágyszövet beültetést lehet alkalmazni a gyökerek fedésére vagy ínyszövet fejlesztésére, ahol a kiterjedt fogínysorvadás miatt az ínyszövet hiányzik. Ebben az eljárásban a parodontógus ínyszövetmintát vesz nyelvéről vagy más forrásból, hogy befedje a kilátszó gyökeret. Ez elvégezhető egy vagy több fognál, sőt az egész ínyvonalon.

Melyek az előnyei ennek az eljárásnak?
A lágyszövet beültetése csökkenti a további ínysorvadást és csontvesztést. Néhány esetben befedi a kilátszó gyökereket, és megvédi őket a romlástól. Ez csökkentheti a fog 
érzékenységét, és szépíti mosolyát. A koronahosszabbítás javítja a működést vagy az esztétikumot. Gyakran mind a kettőt. Egy gyönyörű új mosoly és jó parodontális egészség-ezek a kulcsok a kényelmes és magabiztos mosolygáshoz, evéshez és beszédhez.