Banner

Kérdések és válaszok

 • Mit várhatok az első látogatástól a parodontológusnál?

  15.07.2   csertanb@gmail.com

  Az első látogatáskor parodontológusa átnézi az Ön teljes orvosi és fogorvosi történetét. Nagyon fontos, hogy parodontológusa tudjon arról, milyen gyógyszereket szed, és kezelik-e olyan betegség miatt, mely befolyásolhatja  parodontológiai gondozását.  Megvizsgálja ínyét, ellenőrzi, van-e ínysorvadása, felméri, hogyan illeszkednek fogai harapás közben, és ellenőrzi, vannak-e meglazult fogai, kis műszert  helyez fogai és ínye közé, és megméri a tasakok mélységét. Röntgenfelvételekkel kimutatható a fogai közötti csontszint és az esetleges csontvesztés.

  Hits :  99
 • Valószínűbb a fogágybetegség idősebb korban?

  15.07.2   csertanb@gmail.com

  Korral nő a fogágybetegség kialakulásának veszélye. A fogágybetegségben szenvedő emberek fele 55 éves vagy idősebb. A jó hír az, hogy ez a magasabb arány más kockázati tényezőknek is betudható. Úgyhogy a fogágybetegség az idősebb kornak nem szükségszerű velejárója. Az idősebbeket inkább általános egészségi állapotuk teszik fogékonyabbá a fogágybetegségekre, mint például a csökkent immunállapot, gyógyszerek, depresszió, rosszabbodó memória, csökkent nyálképződés, az anyagi helyzet változása.

  Hits :  278
 • Mikor menjek parodontológushoz?

  15.07.2   csertanb@gmail.com

  Néha csak a parodontológiai vizsgálat az egyetlen út a fogágybetegség feltárásához. A vizsgálat különösen fontos az alábbi esetekben:
  Ha Ön észlel valamilyen tünetet, beleértve az alábbiakat: 
  •    Könnyen vérzik az íny fogselyemmel vagy kefével való tisztítás közben
  •    Piros, duzzadt vagy érzékeny íny
  •    Fogtól elváló íny
  •    Állandó rossz lehelet
  •    Genny a fog és az íny között
  •    Mozgó vagy elváló fogak
  •    A fogak  illeszkedésének megváltozása harapás közben

  Ha Ön gyermeket szeretne szülni. Fogágybetegségben szenvedő várandós asszonyok hétszer gyakrabban hoznak koraszülött  és kis súlyú gyermeket a világra. Sőt, az asszonyok felénél észlelhető „terhességi gingivitisz”. Azok az asszonyok, akiknek jó a szájhigiéniájuk, és terhesség előtt nem volt gingivitiszük, nem valószínű, hogy ezt tapasztalják.

  Hits :  357
 • Mit tegyek, hogy elkerüljem a fogágybetegséget?

  15.07.2   csertanb@gmail.com

  Ahhoz, hogy fogait egy életre megtarthassa, a lepedéket fogairól és ínyéről megfelelő mosással és fogselyemmel el kell távolítani. Rendszeres fogorvosi látogatás is fontos. A napi tisztítás a fogkőképződést csökkenti, de nem előzi meg teljesen. Szakértői fogtisztítás évente kétszer szükséges ahhoz, hogy leszedjék a fogkövet onnan, ahol a fogkefe és fogselyem ezt elmulasztotta.

  Hits :  263
 • Megfertőzhet-e másokat a fogágybetegségem?

  15.07.2   csertanb@gmail.com

  A Journal of the American Dental Association-ben 1997-ben  megjelent cikk szerint a fogágybetegség terjedhet szülőről gyerekre vagy párok között. Kutatók állítják, hogy a fogágybetegséget okozó baktériumok nyál útján fertőznek.  Ezért tanácsos az egész család kezelése.

  Hits :  349
 • Lehet, hogy fogágybetegségem öröklődött?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  Kutatások bizonyítják, hogy a népesség 30%-a genetikusan fogékony lehet ínybetegségekre.  Nagyon gondos szájhigiénia ellenére ezek az emberek hatszor valószínűbb, hogy fogágybetegségben szenvednek. .Ezeknél az embereknél érdemes genetikai tesztet végezni, mielőtt a betegség jeleit mutatnák, ezzel segíthetjük fogaik megmentését.

  Hits :  256
 • Normális-e, ha ínyem vérzik, mikor kefélem?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  A vérző íny az ínybetegség egyik első jele. Gondoljon úgy fogínyére, mint kézbőrére. Ha keze is vérezne, valahányszor kezet mos, azt gondolná, valami nincs rendben. Más jelei is vannak az ínybetegségnek

  Hits :  299
 • Mik a tasakok?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  Fogágybetegségnél a fogakat támasztó szövetek és a csont károsodott, és tasak képződik a fog körül. Idővel ezek a tasakok mélyebbek lesznek helyet adva a baktériumok megtelepedésének. Mivel a baktériumok a fogak körül telepednek meg, ott szaporodnak,  átterjednek az ínyszövetbe. Ezek a mély tasakok még több baktériumnak adnak teret, ez további csont-és szövetvesztést eredményez. Ha túl nagy a csontvesztés, a fogat ki kell húzni.

  Hits :  391
 • Van összefüggés a dohányzás és a fogágybetegségek között?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  Vizsgálatok kimutatták, hogy a dohány zás a fogágybetegségek kialakulásának és előrehaladásának egyik legjelentősebb tényezője. A dohányzóknál a fogkőképződés sokkal valószínűbb, mint nem dohányzóknál, és a fogak és íny közötti tasakok mélyebbek, a csont-és ínyvesztés nagyobb.

  Hits :  245
 • Ki a parodontológus?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  A fogágybetegségek  és az implantáció szakértője.  A parodontológus olyan fogorvos, aki a fogágybetegségek megelőzésére, diagnózisára és kezelésére valamint a fogimplantátumok behelyezésére szakosodott A parodontrolólusok széleskörű képzést kapnak ezeken a területeken az egyetemi képzésen túl.  A parodontológusok ismerik a fogágybetegségek diagnózisának és kezelésének  legújabb technikáit. Ezen túlmenően ismernek fogkörüli kozmetikai eljárásokat, melyek révén Ön olyan mosolyt nyerhet el, melyet szeretne.

  Hits :  354
 • Mire számíthatok a kezelés után?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  Mint Ön is tudja, saját fogai is lelkiismeretes otthoni szájhigiéniát és rendszeres fogorvosi látogatásokat igényelnek. A fogimplantátumok olyanok, mint a saját fogai, és ugyanazt a gondosságot igénylik. Ahhoz, hogy tisztán és lepedékmentesen tartsa őket, a fogkefe és fogselyem használata továbbra is szükséges.

  A kezelést követően parodontológusa és fogorvosa Önnel szorosan együttműködve kialakítják az Ön számára legjobb gondozási tervet. Időszakonként ellenőrző vizsgálatokat kell végezniük, hogy meggyőződjenek arról, hogy implantátuma, fogai és ínye egészségesek.

  Hits :  348
 • Milyen a kezelés?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  A kezelés folyamata csapatmunka Ön, fogorvosa és parodontológusa között. Parodontológusa és fogorvosa megbeszéli Önnel, hova és hogyan helyezik be az implantátumot. Az ön állapotától és a választott implantátumtól függően parodontológusa megfelelő kezelési tervet készít Önnek.

  Kezelési lehetőségek:

  •    Egyetlen fog pótlása   Ha Önnek egyetlen foga hiányzik, egy implantátum és egy korona pótolhatja. Az implantátum pótolja mind a természetes fogat, mind a gyökerét.

  •   Több fog pótlása  Ha Önnek több foga hiányzik, implantátumokkal támogatott hidakkal lehet pótolni. Az implantátumok pótolják mind az elvesztett természetes fogakat és néhány gyökeret.

  •   Az összes fog pótlása Ha minden foga hiányzik, implantátummal támogatott teljes híd vagy teljes fogsor pótolhatja. Az implantátumok pótolják mind az elvesztett természetes fogakat és néhány gyökeret.

  •   Az orrmelléküreg megemelése Az implantáció sikerességének kulcsa megfelelő mennyiségű és minőségű csont az implantátum helyén. A felső hátsó állkapocs hagyományosan az egyik legnehezebb hely a sikeres fogbeültetés szempontjából, a kevés és nem jó minőségű csont és az orrmelléküreghez való közelesége miatt. Kijavíthatjuk a problémát az orrmelléküreg alapjának megemelésével és csont fejlesztésével az implantátum helyén.

  •   Csontgerinc kiegészítés : A felső vagy alsó állkapocs torzulásai miatt kevés csont van, amibe az imlpantátumot helyezzük. Hogy kijavítsuk a problémát, az ínyt el kell emelni a csontgerincről, hogy feltárjuk a csonthibát.  Csonttal vagy csontpótlóval feltöltjük, hogy felépítsük a csontgerincet. A csontgerinc módosítás jelentősen javítja a megjelenést, és növeli az esélyeit a sikeres implantátumoknak, melyek kitartanak az elkövetkező évekre.

  Hits :  485
 • Nekem is lehet fogat beültetni?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  Fogbeültetést mindenkinek lehet végezni, akinek jó az általános egészségi és  szájhigiénés állapota.     
  Az állkapocsban megfelelő csontmennyiségre van szükség, és a legjobb jelöltek azok, akiknek egészséges az ínyük, és nincs fogágybetegségük.

  A fogimplantátumok közvetlenül kötődnek az ínyhez és az alatta levő csonthoz a szájban. Mivel a parodontológusok olyan fogorvosok, akik pontosan ezekre a területekre szakosodtak, ők ideális tagjai az Ön fogászati implantációs csapatának. A parodontológusoknak nemcsak abban van gyakorlatuk, hogy együtt dolgozzanak más fogászati szakmákkal, hanem olyan speciális tudásuk, képzettségük és felszerelésük van, melyre Önnek szüksége van ahhoz, hogy fogai úgy nézzenek ki, és Ön úgy is érezze, mintha saját fogai lennének.
  Fogorvosa és parodontológusa együtt dolgoznak azért, hogy az Ön álmai valóra válhassanak.

  Hits :  623
 • Mik a fogágybetegségek?

  15.07.20   csertanb@gmail.com

  A szó, parodontalis, azt jelenti „a fog körüli”. A parodontális betegségek súlyos bakteriális fertőzések, melyek elroncsolják a vele érintkező rostokat és a csontokat, melyek fogait tartják a szájában. A kezeletlen betegségek fogvesztéshez vezethetnek. A fogágybetegségeknek több formája van:

  •    Gingivitisz: A fogágybetegségek legenyhébb formája. Az íny piros, duzzadt, és könnyen vérzik. Rendszerint nem vagy kevéssé kellemetlen. Szakértő kezeléssel és jó otthoni szájápolással meggyógyítható.
  •    Agresszív parodotitisz: A fogágybetegség olyan formája, mely az egyébként klinikailag egészséges betegekben fordul elő. Közös vonásuk, hogy gyors csont-és ínysorvadáshoz vezet, valamint családilag halmozódik.
  •    Krónikus parodotitisz: A fogágybetegségek olyan formája, mely a fogíny gyulladásával, súlyosbodó íny- és csontvesztéssel jár, melyet tasakképződés és az íny sorvadása jellemez. Ez a fogágybetegségek leggyakoribb formája. Főleg felnőttekben, de bármilyen korban előfordulhat. Az ínyvesztés előrehaladása rendszerint lassú, de gyors rosszabbodás előfordulhat.
  •    Fogágybetegség, mint rendszerbetegség megjelenési formája: gyakran fiatal korban kialakuló forma, mely egy vagy több rendszerbetegséghez (pl. diabetesz) társul. 
  •    Szövetelhalást okozó fogágybetegség: Az ínyszövet, fogkörüli szalagok és a fogmedri csont szövetelhalását okozó fertőzés. Ezek a szövetelhalások leggyakrabban általános megbetegedésben szenvedő betegekben figyelhetők meg, beleértve, de nem korlátozódva a HIV fertőzésre, alultápláltságra és az immunválasz csökkent készségére.

  Hits :  422