Banner

Mit jelent az endodoncia és az endodontus?
Az endodoncia a foggyökér körüli gyulladás megelőzésével illetve gyógyításával foglalkozó ága a fogorvoslásnak. Az erre specializálódott fogorvos az endodontus. (Endodoncia posztgraduális képzés jelenleg csak külföldön elérhető.)

Hogyan alakul ki a foggyökér körüli gyulladás?
Az ép fogak belsejében, a fogbélűrben érzékelő funkciót ellátó idegek és erek találhatóak - steril környezetben. Ezt a steril fogbélűrt a fogzománc és a dentin zárja el szájüregtől, amelynek normál baktériumflórája sok ezer baktériumfajt tartalmaz.
Amikor a fog kemény szövet burka, a zománc és a dentin sérül szúvasodás vagy repedés, törés következtében, a fogbél fertőződhet. A fogbél élő szövetei gyulladásos reakcióval védekeznek a bejutó kórokozók ellen. A gyulladás egy ideig visszafordítható és így a fog élve maradhat. Nagyon erős és/vagy tartós bakteriális invázió a fogbél visszafordíthatatlan gyulladásához majd elhalásához vezet. A fogbél elhalásával egy bakteriális biofilm alakul ki a fogbélűrben a dentinfalon, a gyökércsatornák közötti összeköttetésekben, a dentin kicsi csatornáiba is behatolva. A gyökércsatornák kijáratainál, ahol korábban az erek, idegek bejutottak a fogba, a kórokozók a foggyökér körüli szöveteket támadják. Ilyenkor a gyulladásos folyamat a fog belsejéből áttevődik a foggyökér körüli szövetekbe.

Mi a gyökérkezelés lényege?
Gyökérkezeléskor a fogbélűr eredeti steril állapotát kíséreljük meg visszaállítani minél kevesebb dentin és zománc feláldozása mellett. A beavatkozás során a fogbélűrt illetve gyökércsatorna rendszert feltárjuk, tisztítjuk, fertőtlenítjük majd betömjük. Sikeres gyökérkezeléssel egy új határvonalat hozunk létre a foggyökér körüli szövetek, a szervezet steril belvilága és a szájüregi baktériumflóra között.
KÖZHIEDELEM, hogy gyökérkezeléskor az ideg kivétele a lényeg. A gyökérkezelés a baktériumok távoltartásáról szól!

Egy sikeres gyökérkezelés hogyan teszi lehetővé a hosszútávú fogmegtartást?
1. Gyulladásmentes marad a fog, ha sikerül a gyökércsatorna rendszert olyan mértékben feltárni és kifertőtleníteni, hogy gyulladás a foggyökér körül nem alakul ki vagy - ha már kialakult- meggyógyul.
2. A későbbi repedés, törés esélyét csökkentjük, ha a gyökércsatorna rendszer feltárása és megmunkálása során a lehető legkevesebb dentint és zománcot távolítjuk el.

Mit érdemes tudni a gyökérkezelésről?
Nagyon fontos, hogy a gyökérkezelendő fogat MÁR AZ ELSŐ KEZELÉSNÉL megfelelő szaktudással, gyakorlattal és eszközökkel rendelkező orvos, lehetőleg endodontus specialista végezze!

1. Ha az első gyökérkezelési kísérlet során túl sok dentint távolít el a fogorvos, feleslegesen és visszafordíthatatlanul (!) gyengíti ezzel a fogat. Így a fog a rágóerők hatására könnyebben megrepedhet, eltörhet és ez a fog elvesztéséhez vezethet.
Mikroszkóp segítségével kisebb feltárásból tudjuk a gyökércsatornákat megtalálni, feltárni és tisztítani. Így több dentint tudunk megőrizni, ami a hosszútávú fogmegtartás esélyeit javítja.

2. A gyökérkezelés során a kezelendő fog gumilepedővel történő izolálása alapvető fontosságú. Sajnos a fogorvosok egy része ezt figyelmen kívül hagyja és e nélkül végez gyökérkezelést. A kezelés sikeraránya gumilepedő izolálás hiányában bizonyítottan sokkal rosszabb.

3. Szintén kritikus jelentőségű a gyökérkezelés alatt álló fog belsejének elzárása a szájüregtől a kezelés elejétől kezdve! A kezelések között nyitva hagyott vagy baktériumok számára átjárható töméssel lezárt vagy az oldalán szúvas fog a kezelések között a szájüreg felől újra fertőződik. Mivel a gyökérkezelés lényege a fogbélűr lehető leghatékonyabb fertőtlenítése, ezért a fenti körülmények között a beavatkozás eredménytelen lesz.

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés?
Mikroszkóp segítségével 10-20-szoros nagyítás alatt végezzük a gyökérkezelést. Kisebb feltárásból, sokkal precízebben tudjuk a gyökércsatorna rendszert feltárni és megmunkálni. Ez rendkívül fontos, mert minden egyes fog más-más anatómiai adottságokkal rendelkezik.
Mikroszkóp segítségével jobban tudjuk a korábbi gyökérkezelési kísérletek során keletkezett hibákat javítani, például betört műszereket eltávolítani, álutat bezárni, korábban fel nem tárt csatornát vagy elzárt csatornaszakaszt megnyitni.
A mikroszkóp használata speciális felkészültséget és nagy gyakorlatot igényel. A mikroszkóp segítségével végzett beavatkozás precízebb, alaposabb ezért sikeresebb, de lehet időigényesebb és drágább a hagyományos beavatkozásnál.

Hogyan történik a gyökérkezelés a mi rendelőnkben?
A gyökérkezeléseket legtöbbször egy vagy két ülésben végezzük, helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen.
Minden esetben használunk mikroszkópot és gumilepedő izolálást. Rendelkezésre áll 3 dimenziós CT felvétel készítésére alkalmas gép, amely sok esetben segíti az endodonciai beavatkozást.

Honnan tudhatom, hogy jól vagy rosszul sikerült-e a fogam gyökérkezelése?
Biztosan csak az endodontus klinikai vizsgálattal és röntgennel, esetleg CT segítségével tudja ezt megállapítani.
A GYÖKÉRTÖMÉS HOSSZA A RÖNTGENKÉPEN NEM MÉRVADÓ!!!
Érdemes endodontushoz fordulni, ha
- egy gyökérkezelt fog spontán vagy rágásra, ütögetésre érzékeny
- a gyökércsúcs környéke a gyökėrkezelt fognál tapintásra érzékenyebb, mint a többi fognál
- a gyökér mellett az íny duzzadt vagy egy pattanásszerű dudor jelenik meg, amiből esetleg genny ürül

Fájhat-e egy gyökérkezelt fog?
Igen. Ha a fogban baktériumok maradtak, akkor azok gyulladást tartanak fent a gyökér körüli szövetekben. Amikor ráharapunk vagy megütjük ezt a fogat, a fog megüti a körülötte lévő gyulladt szöveteket, ami legtöbbször fájdalommal jár. Ilyenkor újra gyökékezelés szükséges.

Lehet a foggyökér körüli gyulladást antibiotikummal meggyógyítani gyökérkezelés helyett?
Sajnos nem. Az antibiotikum az éppen fennálló gyulladásos folyamatot megszűnteti ugyan, de a gyulladás okát, a fogban lévő baktériumokat nem tudja elpusztítani, mert a szájon át szedett gyógyszer nem jut el megfelelő koncentrációban a fog belsejébe a fogbélűr romló vagy már leállt vérkeringése miatt.
Gyökérkezelés hiányában a gyulladás idővel újra kezdődik.

Lehet-e korábban rosszul gyökérkezelt vagy rezekált fogakat újrakezelni?
Az esetek többségében lehetséges. A fog és környezetének klinikai vizsgálata, röntgen és esetleg CT felvétel szükséges ahhoz, hogy lássuk, van-e akadálya az újrakezelésnek, milyen esély van a sikerre, a hosszútávú fogmegtartásra és a beavatkozás mivel jár az adott esetben.